20 July 2015

AYAT TAK BOLEH BLAH TENTANG SUGAR GLIDER

MMM
Hello readers, maddy disini. O-M-G! Dah lama tak kelih dekat sini. Anggaplah entri ni sebagai angpau saya untuk you guys (hehek). Tanpa berlengah-lengah lagi, dalam entri ini saya akan beritahu anda kesalahan maklumat mengenai  Tabiat Pemakanan/Makanan yang biasa diberitahu atau diamalkan oleh penjual dan juga pembela sugar gliders yang masih mentah dalam pengetahuan sugar glider.


'NEWBIES' MISCONCEPTIONS ON SUGAR GLIDERS (TANGGAPAN SALAH 'NEWBIES' TENTANG SUGAR GLIDERS)

Entri I: TABIAT PEMAKANAN/MAKANAN

 "Sugar Glider ni senang je nak bagi makan..."

Image result for sugar glider food
Makan berjemaah adalah thorbaik

  • Suggies bukan makan buah sahaja, atau hanya sejenis buah. Kajian menyatakan haiwan omnivor ini memerlukan 70% buahan/sayuran dan 30% protin dalam diet mereka.
  • Kebiasaan bagi penjual sugar glider akan mengatakan bahawa diet dan pemakanan sugar glider ini mudah sahaja tetapi fakta adalah sebaliknya. Penjual akan lazim berkata “Sugar Glider ni makan epal dengan makanan kucing je”. Rasanya saya pun dalam beberapa entri blog saya yang sebelum ni dah mention berbuih-buih pasal makanan haram bagi sugar glider. Saya bukan nak mengatakan untuk memberi makanan ke binatang kecil ni payah sangat, kalau dah expert dalam pengetahuan makanan sugar glider je, hidangan setiap malam akan cepat dan konfem habis dijilat licin.
  • Juga, awas dengan penjual sugar glider yang membuat dan menjual makanan 'home made' tetapi bahan dan ramuan tidak berkhasiat dan hanya menggemukkan (mengandungi nestum/yis/cerelac) lantas menggemukkan suggies anda dan menampakkannya seperti sihat tetapi hanya gemuk lemak. Ada juga orang yang menasihati supaya pembela memberi makan nestle cerelac/nestum sebagai diet harian kerana ia “menyihatkan” padahal hanya menggemukkan. Kalau suggies anda dah timbul double chin atau yang nampak macam kena pakai sports bra je dah kena diet, atau kena betulkan diet. Setakat ni, puas hati saya sebab tak keluar dah nasihat merapu suruh newbie bagi suggies makan nestum cerelac.
Image result for massbreed sellers
Kalau suggies dari kilang makan apa la agaknya? Lagi teruk agaknya..

"Diet sebenar sugar glider di hutan liar pun tiada jenis diet seperti HPW atau seangkatan dengannya"

Image result for sugar glider diet
OM NOM NOM

  • Suggies memanglah takda makanan yang wajib diberi, tiada buah tertentu, kadar protin tertentu dan apa-apa peraturan khas bagi pemakanan. Eh, memang banyak jenis diet, wombaroo lah, monkey biscuit lah, HPW lah.. semua boleh guna... dan bezanya mungkin dari nisbah protin dan serat (buah/sayur). Yang penting, pembela mestilah tahu bahawa suggies mereka diberi makan buah/sayur dan protin (samada ayam, cengkerik, dubia dll) yang menepati keperluan kesihatan mereka secara menyeluruh. Ayat selalu keluar orang yang tak nak bagi suggies makan yang bertukar-tukar, yang berjenis-jenis, yang segar-segar (sebab malas atau kurang pengetahuan dan selesa dengan ilmu yang kurang itu) adalah mengatakan diet sebenar sugar glider di hutan liar pun tiada jenis diet seperti HPW atau seangkatan dengannya. Balasan untuk ayat itu mungkin boleh cakap camni... kalau kita bela sugar glider kat hutan, memang takda produk atau supplemen nak bagi.. jadi kita cari serangga, ayam hutan, nira pokok, madu dan sebagainya dan bekalkan pada suggies kita. Tapi, kita yang bela di dunia moden ni, takda benda tradisional macan pokok nira atau bekalan serannga (*ada je orang bela dubia/cengkerik untuk jadi makanan sugar glider), jadi kita mestilah bersungguh-sungguh untuk menjaga kesihatan anak bulus kita.
Image result for sugar glider food
Ni protin jenis mealworm

  • Ingat, walaupun kita ada pilihan bagi buah-buahan/sayuran/protin kepada suggies, kita tak boleh sewenang-wenang hentam keromo bab halal haram pemakanan dan diet dia sebab ada sesetengah makanan tidak boleh diberi secara berlebihan (E.g. Buah kurma, epal, pisang boleh diberi makan tetapi tidak boleh secara berlebihan sebab kandungan fosforusnya tinggi. Dan kadar fosforus tinggi bila dimakan suggies, ia akan menarik kalsium dari tulang suggies membuat tulang mereka lemah dan rapuh).
Image result for sugar glider papaya
Betik mempunyai nisbah kalsium 4:1 fosforus. (Eceh, nisbah betik ni tak google tau.. ingat lagi hehe)
  • Kalau you all nak buat diet suggie sendiri, kena pastikan kalsium lagi tinggi kandungan dari fosforus. Kalau nak lagi bagus, pastikan diet yang nak diikuti ada kelulusan dari vet pakar  mengenai keperluan kalsium, fosforus dan protin untuk sugar glider. 
Image result for sugar glider happy
Aku yang ponyaaaa!

  • Tahu tak anda sugar glider masing-masing ada favorite food dia sendiri? Ada suggies yang pandai makan sesetengah buah/sayuran/protin dan ada yang tak akan makan melainkan kena paksa makan (force feed) melalui syringe atau takda makanan lain dalam sangkar. Suggies ni mengada, tapi akan makan juga walaupun makanan bukan kegemaran mereka. Namun ada suggies yang memang takkan makan juga.. ini mungkin disebabkan kemurungan, masalah kesihatan atau juga ketika suggies mengawan. Yang jantan tu konfem busy and takda masa nak mengunyah. Betina tu kadang-kadang akan pergi juga cari makanan, mengheret jantan yang sedang mengawannya sekali. Selain dari itu, tahu tak ada perbincangan di forum suggies dimana suggies akan kurang makan bila adanya bulan purnama? Pelik bukan? Ini mungkin ada kaitan dengan suggies sebagai haiwan malam (nokturnal).
"Sugar Glider boleh je makan apa-apa.."

Image result for sugar glider marshmallow
Nyaaaw

  • Suggies memang boleh makan ANYTHING. Tetapi.. macam manusia juga, kalau makan makanan yang tidak elok, seperti makanan berminyak, berlemak dan bergula, ianya boleh mendatangkan penyakit. Adakah anda tahu bahawa coklat boleh membunuh sugar glider? Ianya racun bagi sugar glider dan juga anjing. Kalau cadbury tu kira susu dan gula lelemak banyak, mungkin pernah anda bagi makan sedikit, tapi tahukah anda kalau coklat yang tinggi kandungan cocoa memang boleh membawa padah. Jadi janganlah bagi suggies anda makan coklat. Untuk makanan berminyak dan berlemak, ia boleh menyebabkan usus dan buah pinggang suggie untuk mengalami masalah tersumbat (blockage) kerana badan mereka tidak mampu menahan diet yang tinggi kandungan lemak. Untuk kekacang dan sebagainya, suggies memang tidak boleh makan. Tidak seperti burung dimana sistem dalamannya khas untuk mencerna biji-bijian dan kekacang. Kekacang juga tinggi lemak dan tidak sesuai untuk dimakan sugar glider.
Oklah readers, untuk entri ni bab pemakanan saja. Nanti saya tambah untuk Penyakit Sugar Gliders untuk entri berikutnya.

xoxo,
Maddy.




Post a Comment