31 July 2011

Pengetahuan Asas: Senarai Makanan Selamat untuk Sugar Gliders

MMM
Hello readers, Maddy di sini.. entri ini akan memberitahu anda tentang buah-buahan dan sayur-sayuran yang selamat untuk dimakan oleh sugars anda. Saya juga akan selitkan info nisbah kalsium dan fosforus yang terkandung dalam setiapnya.  • Pemberian nisbah ratio kalsium dan fosforus amat penting untuk memastikan sugars anda hidup lama dan sihat. Rajin-rajin la mentelaah dan menghafal semua makanan yang selamat untuk sugars anda, mana tahu jika anda sedang makan tengahari di restoran dan anda ingin berkongsi timun atau tomato yang terselit dalam nasi goreng anda.. anda tidak perlu lagi ragu samada sugars anda boleh memakannya atau tidak. Hehe. 

"Big apple ni halal tak agaknya?"


Senarai buah-buahan yang selamat

 1. Epal (Banyak penjual suggies rekomen makan buah ini, namun ianya tinggi kandungan fosforus. Kandungan fosforus yang tinggi boleh menghalang penyerapan kalsium dalam tubuh badan suggies. Apabila kalsium kurang, kalsium yang sedia ada di dalam tulang suggies akan diserap dan apabila itu berlaku, tulang suggies akan rapuh. Baca Pengetahuan Asas: Penyakit Lazim Sugar Gliders, bahagian HLP (Hind Leg Paralysis) *Tahukah anda epal penyebab UTAMA sugar gliders menghidap penyakit lumpuh kaki?
 2. Aprikot
 3. Buah Pear
 4. Apokat/Avokado
 5. pisang
 6. beri hitam
 7. blueberry
 8. buah Sukun
 9. tembikai
 10. ceri
 11. kelapa
 12. anggur
 13. kranberi
 14. Kurma
 15. Jeruk Bali
 16. jambu Batu
 17. Tembikai susu
 18. nangka
 19. Buah Kiwi
 20. Buah Kumkuat
 21. Buah lemon
 22. Kulit lemon
 23. limau mandarin/cina
 24. kulit limau mandarin/cina
 25. longan
 26. mangga
 27. betik
 28. Buah Markisa
 29. pic
 30. pear
 31. nanas
 32. pisang (Juga tinggi fosforus, jangan beri dalam kuantiti yang banyak.. ia boleh membuat bulu suggies gugur, seterusnya melemahkan badan sugar gliders dan langsung mati)
 33. plum
 34. Buah delima
 35. prun
 36. Buah Pomelo
 37. kismis
 38. raspberi
 39. Bunga Roselle
 40. Durian (Tak bagus kalau bagi banyak sangat. Tapi dinasihatkan tak bagi langsung kerana buah ini pada manusia pun boleh menjadikan orang itu panas dan tak selesa. Akibatnya pada suggies mungkin teruk dan ia dikatakan juga boleh menyebabkan kematian) Jadi toksahlah beri depa makan durian bila nak musim nanti. Makan sendiri je la ye!
 41. strawberi
 42. tomato
 43. tembikai
 44. Buah Tin

Ini pula senarai sayur-sayuran yang selamat
 1. Asparagus
 2. Alfalfa Pucuk
 3. Amaranth
 4. rebung
 5. bit hijau
 6. bit
 7. Kacang Hitam
 8. Pak Choy
 9. brokoli putih (tak bagus banyak-banyak)
 10. Burdock Akar
 11. Skuasy Butternut
 12. sayur kubis
 13. lobak merah
 14. daun Saderi
 15. chayote
 16. chicory hijau
 17. sayur kubis Cina
 18. Collard hijau
 19. ketumbar
 20. jagung
 21. Cowpeas
 22. timun
 23. Dandelion hijau
 24. Dock
 25. terung
 26. Kacang Perancis
 27. Akar halia
 28. kacang hijau
 29. Salad (Butterhead)
 30. Salad (gelap hijau daun)
 31. Salad (aisberg)
 32. Salad (Red)
 33. Salad (Romaine)
 34. serendeng Kacang
 35. cendawan
 36. sawi hijau
 37. Bayam sawi
 38. sayur kubis
 39. bendi
 40. daun pasli
 41. Parsnips
 42. Peas
 43. kentang
 44. labu
 45. lobak
 46. Red Peppers
 47. Rutabagas
 48. Snow Peas
 49. kacang soya Bean
 50. Skuasy spageti
 51. bayam
 52. Skuasy
 53. Sweet Peppers (Green)
 54. Sweet Peppers (Red)
 55. ubi keledek
 56. Swiss Chard
 57. tauhu
 58. lobak
 59. lobak hijau
 60. seladri air
 61. Skuasy Winter
 62. keladi
 63. Wax Kacang Kuning
 64. timun Jepun
 65. Brokoli hijau (tidak bagus bagi banyak-banyak)
 • Ada beberapa buah dan sayur import yang telah saya buang dari senarai kerana buah atau sayur tersebut sukar didapati di Malaysia. Tetapi, jika anda ingin tahu kesemuanya dengan lengkap, ini sumber link laman web yang saya memperoleh senarai makanan tersebut.
Baby, sugar saya. Tapi tu epal saya, bukan dia yang gigit!

Peringatan readers! Ini cuma senarai mudah dan untuk Newbies atau pemilik sugars yang baru mula membela merekaPerlu diingat apabila memilih buah-buahan dan sayur-sayuran untuk sugars anda, walaupun sesuatu itu selamat dimakania tidak bermakna  ia patut diberi secara berlebihan kerana terlalu banyak dengan sesuatu yang bagus adalah tidak elok. Bayangkan coklat sebagai contoh, jika anda makannya, baik untuk hati dan mengurangkan stres. Jika berlebihan, obesiti pula akan menggantikan segala yang baik itu. 

Oh, satu lagi! Ini dia makanan yang perlu dielakkan untuk sugars;

Tauhu dan produk kekacang soya: Penyelidikan pada beberapa haiwan lain menunjukkan tauhu boleh memberi kesan negatif kepada sistem penghadamanSetakat inikesan negatif ke atas sugars belum lagi terbukti. Namun sesetengah penternak sugars membantah tauhu sebagai makanan sugars kerana ia merupakan sumber protin daripada kekacangdan bukannya daging atau serangga. Jadi, ia lebih selamat untuk hanya memberi cebisan ayam kepada sugars sebagai sumber protin mereka.

Anggur & KismisMungkin ada benda yang mengaitkan anggur dan kismis dengan kegagalan buah pinggang dalam sugars (serta binatang peliharaan lain).

Biji benih, kulitdan sisa biji buah-buahan: Buang biji dari mana-mana buah-buahan yang anda berikan sugars anda. Biji benih, kulitdan sisa biji buah-buahan tidak baik untuk sugars, namun sugar gliders kebiasaannya bijak untuk meninggalkannya dan tidak memakannya. Yay untuk sugars!

Ini merupakan sumber laman web yang digunakan;

OM NOM NOM
www.petgrowth.com


Baiklah, itu sahaja mengenai makanan selamat untuk sugars. Mungkin selepas ini saya akan membuat post mengenai makanan yang tidak selamat pula. Beri cadangan jika anda mahu saya menulis tentang apa yang anda mahu, mungkin saya akan tulis mengenainya. Sehingga itu, komen, share atau like post saya jika anda suka.  

xoxo, 
Maddy

Post a Comment